Sneeuwbal bloeit al in de winter

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropische en gematigde streken boven de evenaar voor met wel 150 verschillende soorten; de één nog mooier dan de andere. De voor de siertuin zeer geschikte Vibernum tinus is groenblijvend, heeft een prachtige herfstkleur en is ook nog eens vroegbloeiend. Al vanaf december komen er kleine witte tot lichtroze, in schermen groeiende, bloemetjes tevoorschijn die tot in april kunnen blijven bloeien!

Het hele jaar afwisseling

De groenblijvende sneeuwbal geeft je na de bloei vaak ook nog donkerblauwe tot haast zwarte besjes. Verschillende vogels zijn er dol op! De sierheester groeit vrij langzaam, maar kan na jaren toch zo’n 2 meter hoog worden en zo’n 75 tot 100 cm breed. Er bestaan tegenwoordig ook soorten op stam. Plant deze prachtige struik in een pot op je terras, als een haag langs je tuin, of in de border met wat ruimte tot andere planten. De knop- en de bloemkleur variëren heel licht, afhankelijk van de cultivar.

Weinig aandacht

Viburnum tinus heeft niet veel zorg nodig. Let voor je hem in je tuin of in een pot op je terras zet, wel even op deze punten:

  • Zet de sierheester op een goed beschutte plek in de zon of lichte schaduw. Hij heeft de voorkeur voor goed waterdoorlatende, licht zure en humusrijke grond.
  • In de eerste periode na aanplanten heeft de struik regelmatig water nodig, daarna vooral tijdens droge periodes.
  • Haal in het voorjaar dode takken weg en knip de struik na de bloei eventueel weer wat terug om hem in een mooie vorm te houden.
  • Geef in het voorjaar wat organische mest of een mulchlaag.

Hersteltijd

Bij een nachttemperatuur onder de -10°C kun de Vibernum tinus eventueel wat beschermen. Als hij na een zware vorstperiode toch schade heeft opgelopen, kun je doodgevroren takken in het voorjaar wegsnoeien, waarna deze prachtige struik toch weer kan uitlopen. Hij kan zichzelf namelijk prima herstellen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Gratis planten scoren? Lever je tegels in!

Mogen die tegels in jouw tuin plaats maken voor groen? Goed idee! Dit hét moment om ze eruit te wippen! Op 5 en 6 april kun je jouw tegels gratis inleveren bij GroenRijk Den Bosch.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...