Primula, de vroege vogel in de tuin

Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het ware verhaal over de bijnaam ‘sleutelbloem’ ook is, de Primula is sowieso de sleutel tot de lente.  

 

Primula, vroege vogel in de tuin

De Latijnse naam van de Sleutelbloem is Primula. Dat komt van Primus, ofwel eerste. Sleutelbloemen zijn immers bijzonder vroege bloeiers. Zolang het niet vriest kun je je nieuwe Primula-aanwinst buiten in potten en bakken planten. Gaat het onverhoopt toch vriezen dan kun je de planten het beste even afdekken of binnen zetten.

 

Koele gast in huis

Er zijn ook diverse Primula-varianten voor in huis. Ze hebben niet heel veel licht nodig. Sterker nog, van direct licht krijgen ze al snel een zonnesteek. Van oorsprong is de Primula immers een bosplant. Een lage temperatuur van zo’n 12 tot 15 graden is daarom ideaal voor rijke bloemvorming. Dat maakt de slaapkamer een zeer geschikte standplaats. 

 

Een bonte familie

Het Primula-geslacht bestaat uit honderden varianten. Ze variëren sterk qua bloemgrootte en steelhoogte. De Primula vulgaris heeft grote bloemen die vrijwel direct op de bladeren liggen, terwijl de Primula veris juist kleine trompetvormige bloemen heeft op hoge stelen. Qua kleur is bijna alles mogelijk. Van subtiele pasteltinten tot intense diepe kleuren en alle combinaties die je daarmee kan maken. Kenmerkend voor alle soorten is het rimpelig aandoende frisgroene blad met de stevige diepliggende nerven. 

 

Tips voor lang Primula-plezier:

  • Primula’s zijn stevige drinkers. Giet gul, maar let er wel op dat overtollig water goed kan wegvloeien.
  • Giet water onder de bladeren, niet in het hart.
  • Hou Primula’s zo ver mogelijk bij de verwarming vandaan.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen, dat geeft een uitbundige en langere bloei.
  • Elke 10 dagen wat vloeibare meststof doet (ver)wonderen!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Gerealiseerd Project - Veranda in Sint

Nieuwe Flat Roof Veranda Geplaatst in Sint-Michielsgestel!

...Lees meer...