Een verhaal met een mooi staartje....

Een verhaal met een mooi staartje....

Waar het staartje aan de achterkant van de Viola cornuta voor is? Zelfs plantkundigen kunnen je geen eensluidend antwoord geven. Wel is dat staartje precies hét kenmerk waaraan de Viola cornuta haar naam dankt. Viola is Latijn voor 'purperen bloem'. De soortaanduiding cornuta betekent 'hoorndragend'. Het spoor, zo noemen botanici het staartje, eindigt namelijk in een prachtige wijd uitlopende bloemkelk. De kelk die iedereen simpelweg hoornviooltje noemt.

Hoornviool, een laatbloeier

De violen die op dit moment bij GroenRijk schitteren zijn echte laatbloeiers. Het einde van de zomer is voor hen het startsignaal voor een kleurrijk bloeiseizoen. In de vrije natuur zie je voornamelijk blauwe hoornviolen, maar bij je tuincentrum kun je kiezen uit geel, oranje, paars, wit, rood, roze en mooie combinaties daarvan. Het Hoornviooltje is een overblijvende soort. Hoornviooltjes blijven groeien en doorbloeien, zelfs als je vergeet dode bloempjes te verwijderen. 

Violen verwennen = juiste standplaats kiezen

Hoornviolen zijn een onmisbare basisbekleding voor bloembakken en borders. Plant ze bij voorkeur op een lichte of halfschaduwrijke plek. Liever iets te schaduwrijk dan in de brandende zon. Violen hebben graag een Ph-neutrale grond die goed kalkrijk mag zijn. Het hoeft niet, maar biologische meststof erbij zorgt wel voor rijkere groei. Goed water-doorlatende grond is essentieel voor Violen. Wil je wat variatie in de eindeloze bloei? Zet violen over bolletjes heen. Die piepen dan prachtig door het bloembed heen. 

Viola cornuta, de natuur doet haar werk

Viola cornuta is – net als alle andere leden van de familie Violaceae – een geweldige bodembedekker. Zet je nieuwe plantjes gerust een stukje uit elkaar (maximaal 30 cm). Hoornviooltjes zorgen zelf voor een vol bloembed. De plantjes zelf worden niet zo groot, maar ze vormen via rizomen nieuwe plantjes. Een rizoom is een wortelstok die ondergronds horizontaal uitloopt. Het uiteinde van de wortelstok buigt omhoog en vormt een nieuwe plant. Daarnaast zaaien hoornviooltjes zich ook makkelijk uit. Je moet er niet vreemd van opkijken als er ineens een viooltje uit haar pot lijkt te zijn gesprongen.

Tip: Violen staan ook erg fraai in hangende potten. Hang die niet te hoog, zodat je er goed op kunt kijken. Heb je geen tijd om hangpotten te vullen? Noteer een uitje GroenRijk in je agenda voor volgende week. Dan zijn de hoornviolen in hangers in de aanbieding.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Gerealiseerd Project - Veranda in Sint

Nieuwe Flat Roof Veranda Geplaatst in Sint-Michielsgestel!

...Lees meer...