Pompen & filters

Kies de juiste vijverpomp
Hoe maakt u de juiste keuze voor een vijverpomp? Een motor van een vijverpomp die continu in gebruik is gedurende het gehele jaar maakt miljoenen omwentelingen per jaar. Daarbij komt nog de voortdurende belasting door vervuiling met nagenoeg geen onderhoud.

Een vijverpomp moet dus een degelijke constructie hebben en speciaal voor het gebruik in de vijver ontworpen zijn. Het verdient dus aanbeveling om een betrouwbaar merk te kiezen met een goede garantie. Sommige fabrikanten geven wel tot 5 jaar garantie!

Naast de aanschafprijs is met name het energieverbruik van belang omdat een energiezuinige vijverpomp een hogere aanschafprijs snel heeft terug verdiend. Uiteraard kiest u ook het juiste type pomp met de juiste capaciteit.
    
Kwaliteit van de vijverpomp
Bij een goede kwaliteit vijverpomp zijn de as en lagers gemaakt van keramiek. Pompen met een kleine capaciteit die niet zijn bedoeld voor continu gebruik mogen een meer eenvoudige constructie hebben. Deze zijn minder duurzaam en lager geprijsd.

Beveiliging
In een goede vijverpomp is een temperatuurbeveiliging voorzien die bij een te hoge temperatuur van de motor de pomp uitschakelt. De meeste pompen starten na afkoeling van de motor vanzelf opnieuw op. Als dit zich voordoet moet de pomp wel gecontroleerd worden op een mogelijk defect.

Prestatie
Elke fabrikant doet opgave van de capaciteit bij haar verschillende modellen vijverpompen. Deze opgave betreft de maximale opvoerhoogte in meters en de maximaal haalbare capaciteit in liters doorstroming van vijverwater per uur. Meestal staan de betreffende gegevens ook in een grafiek op de doos vermeld.

De opvoerhoogte is de rechte verticale afstand tussen de uitlaat van de pomp en het hoogste punt waar het water naar toe kan worden gepompt. De doorstroomcapaciteit van het vijverwater wordt ook wel debiet genoemd. Dit opgegeven debiet is de capaciteit vanaf het punt van verlaten van het vijverwater uit de pomp. Met andere woorden, een bruto capaciteit zonder de eventuele weerstand van leidingen, bochten, enz.

De doorstroomcapaciteit van het vijverwater dient dus vooraf te worden omgerekend naar een netto capaciteit zodat u zeker weet dat u een pomp aanschaft met voldoende capaciteit.

Voorbeeld:

In deze grafiek kunt u zien dat een pomp die 70 liter per minuut geeft een opvoer hoogte heeft van 350 cm.

 

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben, maar vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, maar ook filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen geleid wordt. Natuurlijk kunnen we u hierover uitgebreid inlichten.

Wij hebben een breed assortiment Oase pompen en filters. 

 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijver